Dallaspulla ja rahkapiirakka reseptit

Rahkapiirakka

Lue tästä rahkapiirakan resepti

Piirakka on perinteinen, jo antiikin Rooman ajoilla ollut suosittu suolainen tai makea ruoka. Tarpeen mukaan siitä voidaan tehdä jälkiruoka, tai pääruoka muuntelemalla sen täytteitä. Piirakassa on keskellä oleva täyte ja ulkopuolella paksu, rapea reuna. Tyypillisesti piirakoissa käytetään täytteenä jonkinlaista hedelmää. Yleisesti piirakat ovat ”avonaisia” mutta variaatioita löytyy myös sellaisista, jotka peitetään ohuella taikinalla päältä.

Rahkapiirakka on perinteinen Espanjalainen jälkiruoka. Etelä-Euroopasta kaikenlaiset piirakat, kuten rahkapiirakat, mansikkapiirakat tai vaikka muut suolaiset piirakat ovat levinneet. Suomessa yksi yleisimpiä jälkiruokia on rahkapiirakka.

Valmistusohjeet

Rahkapiirakka kannattaa aloittaa valmistamalla ensin siihen pohja, joita on kahdenlaisia. Yleisesti käytetään muropohjaa tai jauhopohjaa. Käytetään tässä murupohjaa. Sulata ensin 250 grammaa voita, voin sulaessa sekoita yhteen 2 tl vaniljasokeria, 3.5 dl sokeria, 2 tl ruokasoodaa, 8 dl vehnäjauhoja ja yksi kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin sula voi.

Voit tarvittaessa lisätä enemmän sulaa voita, pohja on tarkoitus sekoittaa ”murumaiseksi”. Tämän jälkeen asettele taikina vuokaan ja annan sen asettua, nyt on aika tehdä rahkatäyte piirakkaan.

Sekoita keskenään yksi raastettu sitruunan kuori, 500 grammaa maitorahkaa, 2 sekoitettua kananmunaa ja 1.5 dl sokeria. Vatkaa täyte tasaisen kuohkeaksi ja lisää se vuokaan. Muista sekoittaa se vuokaan tasaisesti. Halutessasi voit levittää taikinanmurua täytteen päälle. Paista n. 20 minuuttia 150 asteen lämmössä, tai niin kauan, että kuori on kultaisen ruskea. Leikkaa piirakkaa vasta jäähtyneenä, sillä se on kuumana todella helposti murenevaa!

Dallaspulla

Dallaspulla sopii piirakan kanssa

Dallaspulla on tyypillinen vehnäjauhoista leivottu pulla, jossa on täytteenä jonkin tyyppinen rahkatäyte. Dallaspullan herkullisuuden salaisuus on siinä päällä oleva täyteläinen rahkatäyte.

Aiempina aikoina pullaa on arvostettu, sillä tyypillisesti sitä oli varaa syödä vain juhlatilaisuuksina. Pulla on kaikkialla maailmassa perinteinen herkku ja kahvipöydän vakiovaruste. Pullan keksijää ei tiedetä, sillä se on vain yksinkertainen sekoitus vehnäleipää ja sokeria.

Nykyisin pullasta on erilaisia muunnoksia kuten juuri Dallaspulla. Nimestään huolimatta pulla ei liity mitenkään Dallas kaupunkiin. Nykyisin Dallaspullan lisäksi on lukematon määrä erilaisia pullia, suosituin niistä on varmasti korvapuusti.

Valmistusohjeet

Dallaspulla valmistetaan ensin valmistamalla tavallinen pulla ja lisäämällä siihen rahkatäyte. Aloita sulattamalla 100 grammaa voita ja lämmittämällä 2.5 dl maitoa kädenlämpöiseksi. Lisää tuorehiivaa 25 grammaa maitoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Sekoita maidon sekaan sokeria desilitra, hieman kardemummaa, teelusikallinen suolaa ja yksi pieni kananmuna. Sekoita pieninä annoksina kahdeksan desilitraa vehnäjauhoja, anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunti, tai niin kauan että se on kaksinkertainen kooltansa.

Kohoamisen aikana kannattaa tehdä pulliin täyte. Sulata ensin 250 grammaa voita ja lisää sulaan voihin n. 2 dl vaniljajauhetta. Yhdistä voimassa n. 400 gramman kanssa vaniljarahkaa ja lisää täysmaitoa lisäksi 2 desilitraa.

Sekoita tasaiseksi esimerkiksi vatkainta käyttäen. Ota kohonnut taikina ja kauli se ”pitkulaksi”, josta leikataan noin golfpallon kokoisia paloja. Muista että taikina kasvaa uunissa! Ota taikinapalat, paina ne ”levyiksi” ja lisää jokaisen päälle n. Ruokalusikallinen täytettä päälle. Paista uunissa kunnes pullat ovat tasaisen kullanruskeita. Nauti kahvin kanssa uunituoreena!