Tiramisu ja mutakakku ohjeet

Tiramisu

Tiramisun taikinaan voi laittaa pienet hömpsyt maun väkevöittämiseksi

Tiramisu on kahvin makuinen italialainen jälkiruoka. Sen valmistukseen käytetään keksejä, kananmunia, sokeria, espressokahvia ja tuorejuustoa. Jälkiruoka koristellaan näyttävästi kaakaojauheella. Tiramisusta on tullut suosittu jälkiruoka koko maailmassa, sitä tarjoillaan nykyään muuallakin kuin italialaisissa ravintoloissa.

Tiramisusta ei ole vanhoja havaintoja missään historiallisissa lähteissä. Yleinen oletus onkin se, että se keksittiin italiassa 1970-luvulla. Monet italialaiset jälkiruuat ovat samantapaisia, mutta tiramisulle olennaista on kahvin käyttö maussa ja kaakaojauheella koristelu. Tiramisussa on paljon energiaa ja kahvin kofeiinia, joten se sopii hyvin päivällisen jälkiruuaksi.

Toisinaan ollaan myös sitä mieltä, että tiramisu keksittiin, kun ylijäämäkahvia ei haluttu heittää pois. Vaikka tiramisun oletetaan syntyneen 1970-luvulla yksi teoria sille, on se että se keksittiin ensimmäisen maailmansodan aikaan. Sotilaiden vaimot antoivat tiramisua heille mukaan, jotta sotilaat saisivat energiaa siitä taistelua varten. Ei kuitenkaan tiedetä, oliko tämä ensimmäisen maailmansodan aikainen tiramisu verrattavissa sen nykymuotoon.

Valmistusohjeet

Tiramisu on maittava, mutta silti jokseenkin yksinkertainen jälkiruoka. Italialainen tiramisu aloitetaan keittämällä 2 desilitraa italialaista espresso -kahvia. Kahvin keittyessä erottele kahdesta kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset 2 ruokalusikallisen sokeria kanssa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa myös keltuaiset ja lisää joukkoon hieman sokeria.

Sekoita keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto 250 gramman tuorejuustoa kanssa. Kasta 200 grammaa kerroskeksejä espressokahviin ja levitä ne vuokaan. Levitä vaahto ja juustotäyte keksien päälle ja tee toinen kerros, viimeiseksi laita vielä kerros täytettä. Anna jäähtyä jääkaapissa vähintään muutama tunti, mutta mieluummin enemmän. Tarjoillessa siivilöi päälle kaakaojauhetta näyttävästi siivilän avulla.

Mutakakku

Mutakakku on aina varma valinta viihdytykseen

Mutakakku on Ruotsissa keksitty maukas suklaakakku. Normaalisti suklaakakusta sen erottaa hieman raaka koostumus. Mutakakku jää tarkoituksella sisältä erittäin tiheäksi ja kosteaksi.

Mutakakku muistuttaa koostumukseltaan paljon mokkapalaa, se on sisältä pehmeä ja tahmea. Yleisesti se tarjoillaan esimerkiksi jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Mutakakkua pidetäänkin yhtenä variaationa amerikkalaisista mokkapaloista, jotka keksittiin vuonna 1893.

Mokkapalat keksittiin kun amerikkalainen kokki paistoi tavallisia suklaapaloja liian vähän aikaa, jolloin keskusta jäi hieman raa’aksi. Mutakakku valmistetaan amerikkalaisen mokkapalan tavoin ilman kuorrutusta, mutta mutakakun päälle laitetaan hieman tomusokeria koristeeksi.

Valmistusohjeet

Mutakakun valmistamisessa tärkeintä on paistaa sitä tarpeeksi, muttei liikaa. Mutakakun on ensin jäätävä jopa juoksevaksi sisältä, jolloin jäähtyessään se kiinteytyy. Paloittele ensin 200 grammaa tummaa leivontasuklaata ja sulata se vesihauteessa. Samassa pannussa sulata myös 200 grammaa leivontavoita. Sekoita 2 desilitraa sokeria, 1 tl leivinjauhetta, 1 dl vehnäjauhoja ja 3 kananmunaa yksitellen.

Sekoita seosta tasaisesti ja ala kaatamaan pikkuhiljaa sitä suklaakastikkeeseen, muista sekoittaa koko ajan ja kaataa pienissä erissä. Sekoita koko taikinaa niin kauan, että väri muuttuu tumman ruskeasta hieman vaaleammaksi ja laita se valmiiksi kakkuvuokaan.

Seuraavaksi tulee taikinaa jäähdyttää jääkaapissa, tarkoituksena on saada keskusta mahdollisimman kylmäksi. Sitten, kun taikina laitetaan uuniin kypsymään, kypsyy se paremmin reunoilta kuin keskeltä. Täytyy kuitenkin muistaa, että paistoaste on henkilökohtaista ja kannattaa itse testailla mistä pitää.

Seuraavaksi nosta jäähdytetty taikina jääkaapista ja paista kunnes taikina näyttää päältä kypsältä, mutta on sisältä ”raaka”. Kypsyyden voit testata esimerkiksi painamalla hammastikun taikinaan. Jäähdytä uudestaan mutakakku ja tarjoiltaessa laita siivilällä hieman tomusokeria koristeeksi sen päälle.