Pannukakut ja smoothie ohje

Amerikkalaiset pannukakut

Pannukakkuja amerikkalaiseen tyyliin

Amerikkalaiset pannukakut ovat suosittu yhdysvaltalainen aamupala. Normaalisti ne tarjoillaan useiden lisukkeiden kanssa. Lisukkeita voivat olla kananmuna ja pekoni tai tuoreet hedelmät ja marjat. Yleensä lisukkeiden lisäksi pannukakkuihin kuuluu siirappi tai voi. Ruokailuaika vaikuttaa suuresti siihen, mitä pannukakkuihin laitetaan täytteeksi.

Aamupalalla yleensä lihatuotteita tai muuta suolaista, jälkiruokana makeat täytteet. Yhdysvalloissa pannukakut tulivat suosituksi alun perin rekkamiesten nopeina ja herkullisina huoltoasemaruokina. Nykyään on mahdotonta löytää aamupalaravintolaa josta ei saisi amerikkalaisia pannukakkuja tilattua.

Valmistusohjeet

Amerikkalaiset pannukakut ovat yksinkertaisia tehdä, ne eroavat käytännössä normaaleista pannukakuista siten, että pohja on paksu ja ilmava. Aloita vatkaamalla 3 kananmunaa ja 2 desilitraa sokeria keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita tämän jälkeen kuivat aineet, eli 5 dl vehnäjauhoja, 3 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria ja hieman suolaa. Sekoita vaahto ja kuivat aineet keskenään ja pyri saamaan paljon ilmaa taikinaan sekoittamalla sitä nostelemalla. Taikinan kuuluu olla paksua, lisää tarpeen mukaan kuiva-aineita jos se tuntuu liian juoksevalta.

Kuumenna seuraavaksi pieni pannu ja paista noin sentin paksuisia pannukakkuja, muista voidella pannu hyvin, etteivät ne pala pohjaan. Laske tehoa liedessä aina, kun uusi pannukakku lisätään pannulle, pannukakut ovat paksuja joten ne kuuluu paistaa pienellä teholla. Lisää pannulla olevalle pannukakulle myös hieman sokeria päälle. Tarjoile tomusokerin, siirapin ja tuoreiden hedelmien ja marjojen kanssa.

Marjasmoothie

Smoothie on herkkujen herkku

Smoothie on tehosekoittimen avulla valmistettava, usein marjoista, hedelmistä, kasviksista tai vihanneksista valmistettu juoma. Pirtelön ja smoothien ero on se, että smoothie on yleensä tehty ilman erikseen lisättyjä mausteita. Tarkoituksena siinä on tehdä ainesten omasta sokerista terveellinen ja maistuva välipala tai jälkiruoka. Smoothie yleistyi Yhdysvalloissa 1930-luvulla, kun tavallisen kuluttajan saataville saatiin ”eksoottisia” hedelmiä ja marjoja. Myöhemmin 60-luvulla hippiliike sai myös smoothien yleistymään, kun sillä uskottiin olevan jopa syöpään toimivia vaikutuksia.

Smoothie on terveellinen välipala, sillä se sisältää pääasiassa luonnonmukaisia marjoja ja hedelmiä, eikä lisättyä sokeria ole. Smoothiessa käytetyissä kasveissa on ruuansulatusta edistäviä ainesosia. Kuidut hidastavat ruuansulatusta ja näin ravintoaineet ehtivät imeytyä paremmin suolistoon. Yleensä smoothiessa voidaan käyttää myös esimerkiksi kaurahiutaleita ja leseitä tekemään siitä paksumpaa ja antamalla kuitua.

Valmistusohjeet

Marjasmoothien valmistus on hyvin yksinkertaista. Tärkeimpinä ainesosina ovat marjat kuten banaani ja mansikka. Halutessaan smoothieen voi lisätä vettä, tai vaikka maitoa. Marjasmoothieen voi maidon lisäksi lisätä jogurttia, tai jotain kasvipohjaista jogurttia. Sekoita marjat ja sidosaineet keskenään, ja soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Kaada smoothie laseihin ja lisää koristeeksi esimerkiksi pähkinärouhetta päälle. Smoothien voi nauttia pillillä tai vaikka lusikalla, sidosainetta ja soseutustehoa säätelemällä smoothiesta voidaan tehdä joko hyvin juoksevaa tai paksua. Tarvittaessa makeuttamiseen voidaan käyttää esimerkiksi hunajaa. 

Smooethieissa voi muutenkin soveltaa oman maun mukaan. Jotkut tykkäävät käyttää esim maapähkinävoita rasva- ja proteiinilisänä. Myös kaurahiutaleet tai -leseet ovat hyvä lisä smoothieeseen. Salitreenin jälkeen marjainen smoothie heraproteiinijauheella höystettynä on mahtava palautusjuoma. Smoothieeseen voi lisätä jopa kananmunan tuomaan kuohkeutta, kunhan muistaa, että raaka muna säilyy todella huonosti. Smoothiet kannattaakin juoda heti, sillä C-vitamiini haihtuu juomasta nopeasti.